Lagi lagi buli…menyampah

June 27, 2006 at 1:45 pm (Uncategorized)

Budaya buli? Adakah ini merupakan budaya kita yang sering diagung-agungkan oleh kita selama ini? Kenapa buli boleh berlaku terutama di sekolah dan dalam kalangan pelajar kita sendiri? Kali ini saya ingin mengutarakan pandangan saya mengenai buli kerana saya sendiri bingung memikirkan kekerapan budaya ini timbul dalam masyarakat kita

Pertama sekali, ingin saya jelaskan di sini bahawa pembuli ialah orang yang tidak mempunyai keyakinan diri dan kebolehan untuk berfikir yang sejati. Pembuli menganggap semua perbuatan mereka itu sebagai lambang kekuatan mereka. Malah, saya yakin ada antara pembuli beranggapan tindakan mereka disukai oleh orang lain. Mereka berpandangan bahawa pelajar-pelajar lain akan menghormati mereka. Semua anggapan mereka itu salah belaka.

Gejala ini juga amat menarik kerana kesannya begitu mendalam terhadap mangsa. Sudah banyak kes yang mendedahkan mangsa menerima rawatan di hospital kerana terlalu teruk dibuli. Namun, satu perkara yang kita lupa ialah buli juga membawa kesan psikologi. Mungkin satu kajian terperinci mengenai kesan psikologi terhadap mangsa buli dilaksanakan oleh kerajaan. Maklumat ini boleh digunakan untuk menangani masalah yang semakin serius.

Gejala buli ini mula mendapat perhatian kerana sudah ada beberapa kes buli yang dipaparkan oleh media massa. Malah, Menteri Pendidikan sendiri sudah memberi komen diikuti oleh tokoh-tokoh pendidik yang lain. Semuanya mempunyai satu kesimpulan iaitu budaya buli ini memang wujud dan perlu dikikis terus daripada sekolah.

Jadi, kenapa gejala buli ini muncul semula? Saya ingin berkongsi beberapa cadangan. Pertama, semua pihak terutama pihak sekolah dan ibu bapa perlu duduk semeja untuk membincangkan fenomena negatif ini. Kedua-dua pihak harus menyedari peranan mereka dalam sistem pendidikan negara. Kedua-dua pihak tidak harus menyalahkan satu sama lain apabila isu ini timbul semula. Ibu bapa usah mudah melenting apabila anak mereka dihukum kerana budaya buli ini, begitu juga pihak sekolah tidak perlu terlalu sensitif sehingga tidak mahu mendedahkan masalah buli di sekolah mereka.

Kedua, sistem pengawasan terutama kecekapan pengawas sekolah perlu ditingkatkan. Mereka harus didedahkan cara-cara untuk mengatasi masalah buli ini apabila berhadapan dengannya. Pengawas harus lebih peka dengan keadaan persekitaran pelajar dengan mampu mencium sebarang tanda-tanda awal kes buli. Pemeriksaan ke kawasan terpencil di sekolah perlu lebih kerap dilakukan oleh mereka.

Ceramah kesedaran tentang isu ini harus diberikan kepada semua pelajar. Dalam ceramah itu mereka harus diberikan arahan untuk menangani masalah ini apabila berhadapan dengannya. Ada pelajar yang mungkin tidak tahu cara atau kepada siapa mereka harus melaporkan sesuatu tindakan buli itu. Arahan ini perlu jelas dan diterangkan secara terperinci.

Selain itu, hukuman yang lebih jelas dan telus harus diberikan kepada pelajar yang terbabit dalam kes ini. Dalam usaha menangani kemelut yang semakin menular ini, pihak sekolah tidak harus bersikap memberi peluang kedua kepada pembuli. Tindakan tidak tegas akan memberi pandangan yang negatif kepada pelajar tentang pembuli. Sekarang ialah masa untuk bertegas bukannya berbuat baik kepada pembuli.

Malah, media massa mempunyai peranan yang paling penting. Media massa harus menyiarkan berita buli ini tanpa sebarang kekangan. Media massa harus menjadikan isu ini isu negara yang semua pihak mengetahui keadaannya. Pendedahan media massa yang kerap akan menyebabkan semua pihak memberi perhatian dan tidak berpeluk tubuh sahaja.

Ringkasnya, gejala ini mampu ditangani jika semua pihak bersedia untuk mendengar dan duduk untuk berbincang. Usah kita menuding jari kerana masa depan pelajar terletak pada kewarasan kita menyelesaikan kemelut ini. Kalau kita bijak bertindak,masa depan pelajar akan lebih cerah.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: