Manusia dan Kesejahteraan

September 5, 2006 at 12:35 pm (Uncategorized)

Apabila saya membaca sajak Manusia dan Kesejahteraan, hati saya mula tertanya-tanya tanggung jawab saya terhadap agama. Kenapa? Tema utama sajak ini ialah keagamaan. Ringkasnya manusia akan selamat jika mereka kembali menghayati ajaran agama yang azali.

Sajak ini juga mempersoalkan kemusnahan manusia kerana sikap manusia itu sendiri. Antaranya ialah sikap manusia yang suka bergaduh gara-gara tidak mahu bertolak-ansur. Mereka beranggapan bahawa diri mereka sahaja yang betul atau benar. Kumpulan mereka sahaja yang baik atau jujur. Keturunan mereka sahaja yang sebaik-baik manusia di dunia ini.

Kemusnahan manusia juga berlaku kerana manusia tidak lagi jujur. Sikap mempercayai seseorang sudah hilang kerana sudah banyak janji yang ditabur mudah sahaja dimungkiri. Setiap tindakan usaha baik yang ingin dilakukan tidak mendapat sokongan jujur yang diharapkan.

Manusia juga musnah kerana sikap kita yang suka berpura-pura atau mempercayai seseorang dengan mudah. Ramai yang mengaku baik di depan ibu bapa tetapi di belakang jauh sekali. Ketika berada di dalam khalayak ramai mereka berkelakuan baik tetapi apabila bersendirian mereka melakukan kejahatan.

Dalam sajak ini juga digambarkan nasihat kepada generasi muda. Nasihat itu ialah generasi mudah perlulah membuat keputusan sendiri. Mereka tidak harus menjadikan generasi tua contoh tanpa sebarang penilaian yang munasabah. Kalau generasi muda terus mencontohi sikap buruk generasi tua mereka sendiri akan menempah bahaya kemusnahan.

Sesungguhnya rangkap terakhir sajak ini yang menyentap hati kita kerana penyajak menyeru manusia supaya kembali kepada ajaran agama yang benar. Penyajak beranggapan agama menjadi alat penting untuk menghapuskan semua sikap negatif manusia yang ada di atas tadi. Agama memberi satu pegangan kepada manusia untuk terus melakukan kebaikan atau perkara yang sepatutnya dilakukan. Bukannya berpura-pura atau atas kepentingan tertentu.

Agaknya mengapa manusia masih belum sedar?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: