Novel PMR 2006

September 29, 2006 at 12:45 pm (Uncategorized)


Nampaknya soalan novel dalam PMR mampu memberi dilema kepada pelajar. Saya menerima pelbagai soalan tentang novel yang menarik. Terus terang saya katakan memang semua soalan yang dihantar oleh pelajar saya itu mempunyai kualiti yang tersendiri. Namun, kita harus menganalisa soalan berdasarkan beberapa faktor terutama faktor kekerapan soalan itu keluar.

Pada pandangan saya soalan plot merupakan satu bahagian penting kerana soalan ini belum keluar lagi dalam PMR. Plot meliputi plot iaitu susunan cerita dan teknik plot iaitu cara penulisan pengarang untuk menarik minat pembaca. Namun, susunan cerita agak panjang untuk ditanya di dalam soalan. Kemungkinan, soalan berdasarkan bahagian plot seperti aspek peleraian. Contoh, Adakah anda bersetuju dengan peleraian novel ini?

Teknik plot memang satu anugerah Tuhan kerana semua novel hampir mempunyai teknik yang sama seperti imbas kembali, monolog, peribahasa, dialog dan sebagainya. Tidak kira soalannya, pelajar harus mempunyai bukti untuk setiap isi yang diberi.

Pengajaran dan nilai juga penting walaupun soalan ini sudah ditanya kerana saya berpendapat konsep soalan baru akan ditanya. Beri perhatian pada aspek peri pentingnya nilai dan pengajaran kepada pembaca. Maksudnya apakah kebaikan nilai dan pengajaran novel kepada pembaca. Adakah pembaca menjadi manusia lebih baik, menjadi manusia terpelajar, atau menjadi manusia yang prihatin?

Bagaimana dengan bandingkan? Ha, ini satu soalan konsep baru. Buat bandingan boleh merujuk persamaan dan perbezaan. Baca ayat dengan teliti. Bandingkan watak dan perwatakan. Jadi, mesti ada dua watak yang berbeza. Sikap mereka yang sama dan berbeza ditekankan. Deli rajin begitu juga Nazar. Deli baik begitu juga Nazar. Nazar bersopan begitu juga Deli.

Namun, pelajar harus memberi tumpuan arahan soalan sebab kemungkinan soalan hanya membenarkan pelajar menggunakan novel-novel tertentu sahaja. Buat perlahan tetapi tepat.

Selamat berperang pelajarku.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: