Karangan Merokok

October 10, 2006 at 2:06 pm (Uncategorized)


Dalam soalan karangan SPM 2006, saya berpendapat ada beberapa skop yang perlu diberi perhatian. Dalam blog kali ini saya ingin jelaskan permasalahan merokok terutama dalam kalangan remaja yang bersekolah. Penekanan skop ini amat penting kerana usaha kerajaan melalui Kempen TAK NAK nampaknya kurang berkesan impaknya.

Saya secara peribadi tidak merokok. Ayah saya sejak kecil melarang saya dan adik saya merokok. Ayah saya sering menegah kami melakukan aktiviti yang padanya membazirkan dan membuang wang sahaja. Jadi, terus terang saya tidak memahami sebab remaja suka merokok. Cuma sejak mula terlibat dalam bidang pendidikan pemahaman saya terhadap gejala ini semakin jelas. Remaja era ini perlu mempunyai jati diri yang kukuh untuk membendung gejala rokok daripada menerobos ke jiwa mereka.

Pertanyaan pertama ialah punca yang mendorong remaja merokok? Sudah pasti peranan media massa dalam hal ini begitu ketara. Remaja melihat aksi pelakon yang sasa dengan rokok di tangan. Lakonan mereka yang meyakinkan telah memberi satu ilham kepada remaja untuk merokok. Peniruan gaya ini membuktikan remaja juga sama seperti pelakon sasa itu.

Kurangnya perhatian ibu bapa turut mendorong masalah ini timbul. Biasanya ibu bapa tidak mahu memeriksa perbelanjaan anak-anak mereka. Wang saku ke sekolah sering digunakan oleh remaja untuk membeli rokok. Malah, ibu bapa segan untuk memeriksa beg sekolah atau bilik anak mereka untuk mengesan kelakuan negatif ini. Mungkin ibu bapa terlalu percaya akan anak mereka.

Pemilihan rakan yang tidak tepat memudahkan kelakuan sumbang ini berlaku. Remaja biasanya tidak tahu memilih kawan iaitu mereka suka memilih kawan yang membawa ke arah kemungkaran. Remaja yang bermasalah, ponteng, lepak, dan merokok menjadi pilihan remaja. Pada remaja inilah kawan yang melambangkan kebebasan sejati.

Malah, ada pihak sekolah yang sengaja membiarkan aktiviti merokok ini di kawasan berhampiran sekolah mereka. Memang pihak sekolah tidak bertanggungjawab kalau mereka merokok di luar kawasan sekolah namun tindakan tegas harus dikenakan kepada pelajar yang merokok tanpa mengira kawasan. Sikap sekolah yang berlembut memberi semangat kepada remaja ini untuk terus merokok kerana menganggpa mereka kebal dan mempunyai lesen untuk merokok di luar pagar sekolah.

Mungkin sudah tiba masanya kerajaan mengharamkan terus merokok di negara ini. Jadikan amalan merokok satu kesalahan jenayah yang boleh ditahan di penjara atau dikenakan denda maksima. Begitu juga ibu bapa perlu merenung dan melihat anak-anak mereka dengan lebih telus tanpa berasa malu untuk mengenakan hukuman jika anak mereka terbabit dalam gejala ini. Bukankah melentur buluh biarlah daripada rebungnya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: