Karangan Bencana Alam?

October 12, 2006 at 12:00 pm (Uncategorized)


Saya mendapati soalan karangan banyak yang menyentuh tentang isu bencana alam. Mungkin pelajar harus meneliti isu banjir, gempa bumi, dan taufan. Pelajar juga harus mengaitkannya dengan kesan-kesan dan langkah-langkah mengatasinya. Nampaknya agak soalan ini memerlukan kemahiran menulis yang baik. Mungkin juga pelajar cuba kaitkan soalan ini dengan karangan jenis fakta atau ceramah.

Sebenarnya Malaysia merupakan negara yang jarang dilanda bencana alam yang buruk. Memang kejadian tsunami tempoh hari telah membuka mata sebilangan rakyat negara ini. Namun, negara kita lebih banyak menghulurkan bantuan kemanusiaan terhadap negara-negara lain yang menerima malapetaka buruk ini. Agaknya, ketulusan hati rakyat negara ini telah menjadikan kehidupan kita lebih harmoni.

Peranan Malaysia yang paling utama ialah negara sering menghulurkan bantuan kecemasan ke negara-negara terbabit. Bantuan kecemasan ini biasanya diketuai oleh pasukan SMART negara yang mengadakan usaha mencari mangsa-mangsa yang masih terselamat selepas sesuatu bencana. Pasukan SMART kita telah banyak melakukan usaha menyelamat seperti di Iran, Pakistan, dan Sumatera.

Selain menghulurkan bantuan kecemasan menyelamat, negara kita sering memberi bantuan dalam bentuk keselamatan. Biasanya pasukan tentera kita akan dikerah ke negara-negara yang mengalami bencana untuk melakukan kerja-kerja pemulihan dan penguatkuasaan undang-undang. Penghantaran tentera kita sejajar dengan kemampuan mereka ditambah kecanggihan peralatan serta imej tentera kita yang disegani oleh masyarakat dunia.

Malaysia juga berperanan membantu negara-negara yang mengalami bencana ini dengan bantuan ekonomi. Kerajaan menghantar pegawai-pegawai perancang ekonomi bersama-sama ahli perniagaan tempatan untuk menghidupkan semula aktiviti ekonomi yang sudah lumpuh di kawasan bencana itu. Hubungan ekonomi ini memastikan masa depan penduduk terbabit bertambah baik.

Malah, Malaysia juga mampu menghulurkan bantuan perubatan. Doktor-doktor pakar dihantar untuk memberi rawatan terbaik kepada mangsa-mangsa bencana dan mendirikan pusar rawatan atau hospital sementara. Kehadiran doktor negara telah memastikan lebih banyak nyawa mampu diselamatkan.

Pendidikan merupakan aspek yang sering menerima kesan selepas berlakunya sesuatu bencana alam. Biasanya sekolah-sekolah dan kemudahan pendidikan terutamanya buku-buku akan musnah. Malaysia sering menghantar tenaga pengajarnya untuk memastikan remaja di negara terbabit tidak ketinggalan dalam menuntut ilmu.

Sebenarnya, negara kita telah menghasilkan satu imej yang baik pada masa masyarakat dunia terutama dalam aspek bantuan kemanusiaan ini. Kemampuan kita mewujudkan rangkaian bantuan mula dikagumi. Jadi, tidak hairanlah semakin banyak pertubuhan bantuan kemanusiaan ditubuhkan di negara ini dalam usaha meningkatkan imej negara.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: