Pertanian dianggap bidang kelas kedua?

October 15, 2006 at 1:09 pm (Uncategorized)

Bidang pertanian merupakan bidang yang saya kagumi. Rasa itu timbul kerana melihatkan kegigihan peladang mengerjakan tanah mereka dengan peluh yang mencurah-curah. Lagipun, tidak ramai masyarakat kita yang suka bekerja begitu kini. Remaja lebih suka bekerja di pejabat yang berhawa dingin. Mungkin kita semua harus melihat sektor ini lebih telus lagi.

Pertanian mampu menjana ekonomi negara kerana hasil sektor ini boleh dieksport ke luar negara dengan banyak. Negara jiran kita Singapura merupakan antara pembeli utama sayur negara. Sudah pasti ini memberi kelebihan kepada kita dalam imbangan eksport. Malah, kejayaan sektor ini sudah pasti membuka peluang industri lain seperti pembuatan jentera dan penghasilan produk sampingan lain.

Saya juga beranggapan bahawa sektor ini memberi unsur kehijauan negara. Memang saya tidak nafikan tanah akan diterangkan untuk membuka kebun atau ladang sayur tetapi sekurang-kurangnya tanah kita masih berwarna hijau. Kalau dibina rumah sudah pasti kehijauan itu hilang tetapi ladang sayur memastikan udara kita masih bersih dan segar. Tambahan pula, tiada pencemaran alam atau kemusnahan bentuk muka bumi yang ketara berlaku.

Negara kita mula memberi perhatian sektor ini selepas kegawatan ekonomi yang melanda negara era 1990-an. Kerajaan mula menyedari bahawa sektor ini mampu mengurangkan pengantungan negara terhadap bahan import terutama makanan. Kalau negara mengalami kemelesetan ekonomi, sekurang-kurangnya rakyat negara kita masih mempunyai makanan yang cukup lantaran sektor pertanian kita dimajukan.

Malah, negara kita bukan sahaja mempunyai Program Buku Hijau malah kini mempunyai Dasar Pertanian Negara. Usaha kerajaan ini membuktikan betapa pertanian sudah menjadi sesuatu perkara penting dalam memastikan pembangunan negara tidak terganggu lagi. Dasar ini juga seolah-olah memberi status baru kepada peladang yang suatu ketika dahulu dianggap kerjaya yang mengotorkan.

Peluang pekerjaan turut meningkat dengan pembukaan ladang sayur. Biasanya, aktiviti di ladang sayur memerlukan tenaga buruh yang ramai. Situasi ini memastikan rakyat negara ini diperlukan dalam memastikanm hasil pertanian dapat sampai ke tangan pengguna dengan cepat dan segar. Jadi, kurang pengangguran.

Bidang ini boleh dimajukan melalui penggunaan teknologi dan sains seperti penggunaan jentera yang lebih moden dan sesuai. Penggunaan baja dan teknik baru penanaman turut membolehkan hasil tanaman lebih banyak. Penggunaan teknologi penting dalam era pertanian moden.
Institusi pengajian tinggi awam turut berperanan memajukan sektor ini melalui pengenalan pelbagai kursus pertanian. Lebih banyak tempat dan peluang belajar pertanian dibuka di negara ini. Tenaga pengajar dan kemudahan lain seperti pinjaman turut ditambah lebih banyak. Keadaan ini memastikan negara melahirkan peladang yang bukan sahaja muda tetapi mempunyai kemahiran yang cukup untuk bertani.

Kempen kesedaran mengenai pertanian harus disebarkan melalui penggunaan media massa. Pertanian harus digambarkan sebagai satu kerjaya yang berprestij dan menguntungkan seseorang. Peladang yang berjaya harus diketengahkan dan menerangkan kehidupan mereka sudah menarik minat generasi muda untuk menceburi bidang ini.

Kemudahan pinjaman bank harus diberi kepada sesiap yang ingin membuka ladang. Pihak bank perlu melonggarkan syarat-syarat pinjaman selaras dengan bantuan teknikal untuk memastikan pinjaman itu digunakan sebaik mungkin oleh peladang. Kerjasama pihak bank ini memastikan setiap peladang berupaya untuk meluaskan keluaran dan memasarkan hasil pertanian mereka secara sistematik.

Mungkin sudah sampai masanya, kita semua memberi tumpuan terhadap sektor ini. Pertanian bukan sahaja meliputi tanaman tetapi ternakan. Kejayaan negara kita banyak bergantung pada keupayaan kita untuk menghasilkan masakan yang cukup untuk keperluan sendiri tanpa bergantung kepada negara lain.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: