Jasa Penulis kepada masyarakat dan negara?

October 21, 2006 at 12:53 am (Uncategorized)


Untuk pengetahuan pelajar, penulis memang membawa banyak faedah kepada masyarakat. Konsep penulis yang saya gunakan dalam persoalan ini ialah orang yang menulis sajak, cerpen, berita, novel, dan apa-apa yang berkaitan dalam bidang penulisan. Malah, saya sendiri pun terlibat dalam bidang yang saya anggap penuh dengan prospek ini.

Penulis menulis bukan sahaja untuk mencari keagungan diri mereka tetapi untuk menyedarkan orang lain tentang masalah yang dihadapi oleh masyarakat. Pengalaman atau cerita yang mereka karang itu cuba memahami masalah dan isu yang melanda masyarakat atau sesebuah negara. Ambil contoh, Bukit Kepong yang menyaksikan pengarangnya cuba menggarap apabila masalah kekejaman telah meragut kebahagiaan satu keluarga yang bahagia.

Penulisan turut memberi satu ruang kepada penulis untuk menyampaikan idea mereka atau cadangan mereka mengenai sesuatu perkara. Bukit Kepong banyak menyelitkan unsur-unsur ini seperti mengajar kita supaya bekerjasama ketika menghadapi musuh negara. Tanpa kerjasama sudah pasti negara akan menuju ke arah kemusnahan. Pengarang akan cuba memberikan pendapat mereka secara tersirat di dalam buku atau karya mereka.

Sementara itu, sajak Di Kota Kecilku begitu menyayatkan hati saya kerana sajak ini menyedarkan betapa pentingnya mengenang asal-usul kita. Kampung halaman usah dibuang jauh-jauh. Pengorbanan ibu bapa dan orang lain harus dihargai. Sajak ini cuba mengajar remaja supaya menyedari betapa pentingnya rasa penghargaan terhadap sesuatu itu. Sesungguhnya, penulis menanam sikap positif ke dalam jiwa masyarakat.

Penulis yang banyak berkarya sudah pasti memberi dorongan kepada masyarakat untuk membaca. Sikap membaca sudah pasti memberikan imej yang baik dan memberi nafas baru terhadap industri penerbitan buku di negara ini. Masyarakat yang suka membaca juga mampu mempunyai minda yang terbuka dalam menerima pelbagai idea baru dunia. Lihat sahaja orang Jepun yang suka membaca, negara mereka begitu maju dan mampu melakukan banyak perkara yang kita sendiri kagum.

Malah, penulis juga boleh menjadi idola kepada remaja. Gaya tersendiri A.Samad Said mungkin telah memberikan ilham kepada remaja untuk menulis. Peluang kerjaya dalam bidang ini masih terbuka luas. Remaja yang suka membaca sudah pasti tidak menghabiskan masa sia-sia seperti melepak dan menghabiskan masa di depan komputer.

Cuma satu perkara yang masih memeningkan minda saya ialah masyarakat enggan membaca. Mereka tidak mahu membeli buku, majalah, atau apa-apa bahan bacaan pun. Mereka lebih suka membelek-belek sahaja dan membaca secara percuma di kedai-kedia buku. Mereka tidak segan-silu membaca secara percuma. Mungkin mereka tidak sedar bahawa mereka sedang memeras peluh penulis secara percuma jua.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: