Pak Ismawan yang tabah

January 9, 2007 at 12:31 pm (Uncategorized)

Anda tahu apa keinginan remaja zaman moden ini? Mudah sahaja, mereka menunggu peluang untuk memandu kereta. Ya. Saya pasti ramai pelajar saya yang berminat untuk memiliki kereta sendiri. Cuma nasihat saya berhati-hati ketika memandu terutama ketika anda baru memahirkan diri dengan selok-belok pemanduan kerana kecuaian pemandulah yang menyebabkan cerpen tragedi terhasil.
Untuk pengetahuan pelajar, cerpen ini cuba mengorak naluri kemanusiaan terutama kasih sayang seorang ayah. Pak Ismawan kehilangan anaknya Iswan dalam satu kemalangan jalan raya. Iswan telah dilanggar oleh rakan sekolahnya sendiri iaitu George Bulang. Kemalangan itu turut membabitkan Irnawati yang juga rakan karib Iswan. Ingat, tidak semestinya pelajar lelaki dan perempuan yang sering bersama menjadi kekasih. Ok.
Pak Ismawan meneruskan kehidupan tanpa anaknya. Beliau juga penyayang kerana sering menghantar anaknya menjalani latihan kerana Iswan merupakan pemain badminton yang berbakat besar untuk negara. Kegagalan beliau untuk mengambil anaknya pada hari kemalangan itu turut memberi kesan mendalam kepada Pak Ismawan. Mungkin hatinya berdetik bahawa kalau beliau datang mengambil anaknya, sudah pasti anaknya masih wujud ke hari ini.
Pak Ismawan pemaaf kerana sanggup memaafkan George Bulang yang datang meminta maaf daripadanya. Kalau saya, maksud saya kalau anak saya kena marah, siaplah orang yang memarahi anaknya saya itu. Orang itu akan menerima padahnya. Maksud saya pembalasan. Kalau anda bagaimana?
Saya turut tertarik dengan watak Irnawati kerana watak ini mencerminkan sikap tabah seseorang kawan yang kehilangan rakan sejati. Kesanggupan menziarahi ayah kawan yang sudah tiada turut menyentuh hati saya. Memilih raket untuk menjadi barangan kenangannya membuktikan bahawa beliau bukanlah insan biasa yang mementingkan duniawi atau sanggup melupakan sahabat begitu sahaja.
George Bulang dalam cerita ini merupakan watak pemandu yang tidak bertanggungjawab kerana memandu dalam keadaan mabuk. George Bulang tidak bertanggungjawab kerana tidak berani untuk melaporkan kemalangan itu sebaik sahaja peristiwa itu berlaku. George Bulang terpengaruh dengan dunia remaja yang suka berhibur tanpa batasan sehingga menyebabkan nyawa manusia lain melayang.
Menarik cerpen ini kerana Pak Ismawan telah diberi peluang oleh Encik Ikmal untuk memberi ucapan mengenai pengalamannya kehilangan anak dalam satu kemalangan jalan raya. Ucapannya yang datang dari hatinya telah menyentuh semua orang yang berada di dalamd ewan itu. Semuanya menangis. Semuanya menyedari betapa pentingnya sikap berhati-hati ketika memandu. Semuanya sedar kesedihan yang menimpa Pak Ismawan.
Pelajar juga harus sedar bahawa soalan cerpen ini pernah ditanya di dalam kertas SPM. Namun, pelajar harus sedar kemungkinan soalan ini diulang turut wujud. Cuba fikirkan cara-cara untuk mengatasi kemalangan?
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: