Banjir

February 25, 2007 at 6:30 am (Uncategorized)

Kali ini kita bincang mengenai bencana alam pula. Kejadian banjir yang melanda negara kita awal tahun ini telah menyebabkan skop karangan ini mula mendapat perhatian pelajar. Ramai yang mula bertanyakan saya mengenai bencana alam ini. Jadi, para pelajar harus banyak membawa mengenai kesan bencana alam, langkah-langkah mengatasinya, dan masalah-masalah yang timbul dalam merancang langkah pencegahan tersebut.

Saya sertakan satu contoh karangan banjir untuk tatapan anda semua.

Banjir telah melanda negara ini.

Huraikan langkah-langkah yang positif untuk menangani fenomena alam ini.


Banjir yang melanda negara kita telah mengejutkan pelbagai pihak. Masing-masing sibuk mengutarakan pendapat mereka tentang faktor-faktor yang mendorong wujudnya fenomena alam ini. Mereka berpendapat pandangan mereka lebih tepat. Sebenarnya, banyak perkara yang mampu dilakukan untuk menangani mala petaka ini sebelum, semasa dan selepas.

Kerajaan seharusnya memastikan sistem perparitan dalam keadaan baik. Pihak berkuasa tempatan haruslah menjalankan pemeriksaan parit dan longkang di kawasan yang memang dianggap berisiko tinggi untuk menerima banjir. Sikap telus dalam aspek ini memastikan aliran air tidak akan terganggu atau tersumbat. Seterusnya, air tidak boleh bertakung sebegitu mudah. Sistem perparitan yang baik juga memastikan air mudah surut selepas banjir.

Malah, kerajaan seharusnya menubuhkan pusat kajian banjir kebangsaan. Pusat ini berperanan untuk menyelaraskan semua aktiviti berkaitan dengan banjir. Pusat ini bertanggungjawab mengeluarkan amaran banjir dan memastikan setiap bantuan disalurkan kepada mangsa-mangsa banjir dengan lancar. Dengan kewujudan pusat ini semua perancangan dan tenaga tidak dibazirkan tetapi digunakan sebaik mungkin. Malah, pusat kebangsaan banjir ini juga mampu memastikan tidak berlaku penyelewengan dalam pemberian bantuan banjir.

Malahan, semua pasukan keselamatan seperti polis, tentera, dan pasukan pertahanan awam perlu bersedia. Semua cuti mereka harus dibekukan ketika musim hujan. Mereka juga harus diberi latihan untuk mengendalikan mangsa-mangsa banjir atau keadaan banjir dengan lebih cekap lagi. Penggunaan peralatan moden dan cukup seperti bot dan helikopter harus ditingkatkan. Persediaan ini memastikan semua mangsa akan terselamat kerana mereka akan diselamatkan oleh pasukan yang sudah terlatih dalam situasi bahaya seperti banjir.

Kutipan derma harus dijalankan oleh kerajaan beberapa bulan sebelum musim hujan berlaku. Kutipan derma ini penting supaya semua masyarakat negara berkongsi masalah negara tanpa memilih kaum. Wang derma yang sudah dikutip boleh digunakan untuk merancang strategi yang mampu untuk menyekat masalah banjir ini daripada berlanjutan. Kutipan derma ini juga membantu kerajaan kerana kewangan kerajaan tidak akan terjejas lantaran rakyat sendiri sanggup berkorban demi kebajikan rakyat senegara.
Selain itu, kerajaan seharusnya menjalankan kempen kesedaran terhadap isu ini melalui media massa. Dalam kempen itu, pelbagai cara atau kaedah menghadapi banjir dijelaskan kepada rakyat. Pengetahuan ini mampu digunakan oleh mangsa-mangsa banjir dengan lebih bijak demi keselamatan mereka.. Kemahiran ini juga memastikan mangsa-mangsa banjir mengetahui cara-cara mendapatkan maklumat seperti kewujudan pusat-pusat bantuan banjir dan keadaan cuaca semasa. Pengetahuan ini memastikan mangsa-mangsa banjir tidak panik.

Kesimpulannya, banjir memang sukat diatasi tetapi sikap berwaspada mampu mengurangkan impak bencana ini. Semua pihak tanpa perlu menuding jari haruslah memainkan perana mereka dalam isu ini. Rakyat seharusnya lebih bersikap proaktif dengan membuat persediaan awal mereka sendiri tanpa bergantung kepada kerajaan. Kita tidak mahu pelbagai masalah wujud selepas bencana ini surut.Mungkin peribahasa ‘Sediakan payung sebelum hujan’ boleh menjadi renungan semua.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: