Lagi tentang latar Novel Konserto Terakhir…

September 24, 2007 at 11:20 am (Uncategorized)


Soalan bandingan latar masyarakat merupakan satu soalan yang hangat tahun ini. Saban hari emel saya penuh dengan pertanyaan soalan sebegini. Sememangnya soalan bandingan agak sukar.

Baiklah latar masyarakat dalam novel Konserto Terakhir karya Abdullah Hussain ialah sikap masyarakat yang suka membezakan antara golongan kaya dengan miskin yang diwakili oleh Datuk Johari dan golongan miskin yang diwakili oleh Hilmi. Kita mungkin terkejut dengan keadaan yang sebegini masih wujud kini.

Selain itu dipaparkan tentang masyarakat yang tidak teguh dalam melaksanakan hukum agama dan ini terbukti apabila Datuk Johari sibuk mengejar harta sehinggakan tidak sempat menekankan soal agama kepada anaknya, Hayati. Begitu juga dengan Datin Salmah yang asyik dengan mesyuarat persatuan dan “morning coffee”nya itu.

Dalam novel ini dipaparkan juga masyarakat yang suka tolong-menolong seperti Pak Cik Bakar yang sanggup mengajar Hilmi bermain muzik tanpa mengenakan sebarang bayaran. Masyarakat kita sering menganggap sesuatu yang percuma itu tidak baik. Teruk bukan.

Latar masyarakat yang keempat ialah masyarakat berbilang kaum yang terdiri daripada Melayu, Cina, dan India yang hidup dalam suasana harmoni. Ingat lagi jiran Datuk Johari? Ingat lagi taukeh stesen minyak Hilmi? Sudah pasti anda lupa bukan? Ha,ha,

Sudahkah anda daftar untuk bengkel penulisan dan novel saya?

Advertisements

1 Comment

  1. Anonymous said,

    boleh tolong bagi latar masyarakat, masa dan tempat untuk bab 1 sahaja? juga watak dan perwatakan?? please.. ❤

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: