Belajar Bermula Dengan Minat

December 6, 2007 at 3:07 pm (Uncategorized)

Ramai pelajar saya yang mengadu bahawa mereka tidak mampu menguasai BM dengan baik. Pelbagai alasan diberikan oleh mereka kepada saya. Ada yang menggunakan alasan guru BM mereka tidak pandai mengajar. Ada yang menganggap mereka tidak nampak kepentingan BM dalam kehidupan. Ada juga yang terpaksa mengambil BM. Pelbagai alasan yang diberikan oleh mereka ini menyebabkan saya termenung seketika. Memang mudah untuk menyalahkan sesuatu atau orang lain apabila kita gagal melakukan sesuatu perkara itu.

Sudah hampir dua dekad saya mengajar dan selama saya mengajar itu, satu sikap yang ketara wujud dalam diri pelajar yang menguasai BM ialah mereka memang minat terhadap subjek tersebut. Minat dalam erti kata mereka sanggup menghadiri kelas tambahan selain kelas biasa yang dianjurkan oleh guru mereka. Mereka juga sering bertanya soalan yang terbuku di dalam hati mereka. Setiap latihan yang diberikan oleg guru pasti dilakukan oleh mereka tanpa berlengah masa lagi.

Jadi, kalau pelajar semua ingat tahu rahsia utama untuk berjaya dalam BM dan mungkin subjek lain ialah minat kita terhadap subjek tersebut. Lihat sahaja kejayaan yang dimiliki oleh David Beckham atau Nicol David atau Tiger Wood. Saya yakin mereka berjaya kerana mereka meminati bidang sukan yang diceburi. Mereka tidak dipaksa atau disuruh oleh sesiapa tetapi diri mereka yang ingin mencapai sesuatu kejayaan yang sukar dibuat oleh sesiapa. Bola lencongan tendangan percuma Beckham bukan semua orang mampu lakukan. Latihan demi latihan yang dibuat oleh pemain itu tercetus kerana minat yang mendalam.

Tanya diri anda sendiri. Sejauh mana minat anda terhadap BM. Untuk lulus? Untuk memuaskan hati ibubapa? Untuk memastikan diri tidak malu atau untuk diri sendiri. Maksud saya untuk mempelajari BM kerana BM itu penting dalam pembangunan sahsiah diri seseorang. Penguasaan bahasa termasuklah BM pasti menjadi aset penting dalam kehidupan seseorang. Dalam era globalisasi ini bukan sahaja segulung ijazah penting tetapi kelebihan seseorang juga penting dan bahasa mampu memberi satu ciri unik kepada seseorang pelajar. Percayalah pelajar yang menguasai BM dan bahasa lain mampu hidup dalam alaf yang penuh persaingan ini.

Jadi, mulai minggu ini dan minggu seterusnya, saya akan menulis setiap bahagian BM untuk memudahkan pelajar menghadapi SPM 2008. Pelajar pula haruslah menilai dan membuat ketetapan diri. Anda minat atau tidak minat. Kalau minat teruskan membaca. Kalau tidak minat, cari atau teroka cara untuk meminati BM kerana anda semua masih mempunyai masa.

Terus belajar pelajar-pelajarku.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: